notificarea de forta majora
Notificarea de forta majora

In articolul ce urmeaza vom aborda notificarea de forta majora.

Din pacate anul 2020 ne-a adus o noua problema pe plan social la nivel mondial. Problema virusului COVID-19 va atrage multe consecinte la nivel economic si macroenomic.

O potentiala criza economica deja se intrevede, prin urmare in aceste momente este bine sa stim cum putem actiona. Facem referire aici la majoritatea entitatilor economice care vor fi puse in situatii dificile din punct de vedere economic.

Prin urmare la momentul de fata, orice antreprenor ar trebui sa se gandeasca la situatia actuala de forta majora.

Cum este denumita forta majora de Noul Cod Civil?

Conform Noului Cod Civil, art. 1351 alin. 2 forta majora este ,,orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil şi inevitabil”.

Care este consecinta cea mai apropiata in cazul unui eveniment de forta majora?

Ce intereseaza practic orice antreprenor ar fi consecinta in cazul unui eveniment de forta majora in cazul contractelor incheiate intre profesionisti.

Conform Noului Cod Civil, art. 1351 alin. 1 ,, Dacă legea nu prevede altfel sau părţile nu convin contrariul, răspunderea este înlăturată atunci când prejudiciul este cauzat de forţă majoră sau de caz fortuit.”

Putem spune astfel ca daca antreprenorii isi fac bine temele, mai precis antreprenorii care au linii de credit, leasinguri operationale, diverse forme de imprumut vor putea depasi aceasta perioada fara socuri economice majore.

Cum se face notificarea unui caz de forta majora?

In primul rand sfatul nostru este sa apelati la serviciile unui avocat pentru a fi siguri ca parcurgeti corect toti pasii procedurali in acest demers.

In al doilea rand procedura in sine va incepe cu o notificare catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei privind aceasta situatie de forta majora.

Ce va contine notificarea cazului de forta majora?

Notificarea cazului de forta majora transmisa Camerei de comert va contine urmatoarele:

·  Cerere de emitere a avizului de forta majora semnata de administrator.

·  Copie de pe contractul invocat, care sa contina clauza de forta majora.

·  Atestari de la institutiile abilitate in acest sens, privind declansarea si existenta unui caz de forta majora.

·  Notificarile purtate intre cei doi parteneri comerciali privind evenimentul de forta majora si efectele asupra raporturilor comerciale.

De asemenea puteti consulta site-ul Camerei de comert aici: https://ccib.ro/

Notificarea de forta majora se va depune de indata ce solicitantul are un temei intemeiat ca aceasta imprejurare exista

Tariful perceput de Camera de Comert si Industrie a Romaniei pentru procedura de avizare a cazului de forta majora este de 500 de lei/plus TVA.

Sfatul nostru este sa apelati la serviciile specializate ale unui avocat pentru asistenta in acest caz.

Pentru orice alte chestiuni juridice si pentru orice lamuriri va stam la dispozitie. Pentru mai multe detalii puteti accesa urmatorul link din cadrul site-ului nostru: https://servicii-avocat.ro/en/

Av. Alexandru Florin – 0743.12.51.12.

Email: go.serviciiavocat@gmail.com

Apeleaza!