Starea de necesitate

In articolul ce urmeaza vom discuta despre starea de necesitate si cum ar putea fi inteleasa gresit.

La momentul de fata intreg Mapamondul trece prin momente grele cauzate de virusul Covid-19. Putem spune ca vorbim de un element de forta majora care atrage dupa sine anumite urmari.

Aceste urmari se traduc si in efecte in toate domeniile de activitate scotand astfel la iveala aspecte noi de ordin juridic.

Putem observa doua elemente de noutate aplicabile la situatia de fapt si anume:

a. Declansarea situatiei de forta majora si aplicarea clauzelor din contractele comerciale cu privire la acest aspect.

b. Declansarea starii de necesitate si aplicarea clauzelor comerciale cu privire la acest aspect.

Cele doua situatii juridice sunt chestiuni cu totul diferite, desi la momentul de fata multe persoane au tendinta de a le incurca.

Mai jos vom incerca sa explicam fiecare situatie in parte:

Ce este forta majora sau mai bine spus situatia de forta majora?

Situatia de forta majora este descrisa de Noul Cod Civil ca fiind: ,,orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil şi inevitabil”. Prin urmare situatia prin care trecem acum si anume declararea pandemiei cauzata de infectarile cu Covid-19 poate fi catalogata ca un element de forta majora.

Aceasta imprejurare va activa bineinteles toate clauzele contractuale ce au in vedere elementul de forta majora.

Ce se intampla daca partile contractuale nu au inclus in cadrul contractului clauze referitoare la forta majora?

In acest caz conform Noului Cod Civil, art. 1351 alin. 1 ,, Dacă legea nu prevede altfel sau părţile nu convin contrariul, răspunderea este înlăturată atunci când prejudiciul este cauzat de forţă majoră sau de caz fortuit.”

In cazul unui eventual litigiu intre parti cu privire la executarea contractului si in ceea ce priveste raspunderea ca urmare a neexecutarii acestuia, instanta ar putea decide urmatoarele:

a. Fie raspunderea pentru prejudiciul cauzat de neexecutarea contractului ar putea fi inlaturat.

b. Fie daca partile dispun altfel in cadrul contractului, atunci raspunderea contractuala ar putea fi aplicabila.

Ce este starea de necesitate?

Starea de necesitate ar putea fi inteleasa in mod gresit daca nu se analizeaza cele doua variante propuse de actele normative in vigoare:

a. In primul rand starea de necesitate este prevazuta de Noul Cod Penal, in cadrul articolului 20, aliniatele 1 si 2 si anume:

,, (1) Este justificata fapta prevazuta de legea penala savarsita in stare de necesitate. (2)Este în stare de necesitate persoana care săvârșește fapta pentru a salva de la un pericol imediat și care nu putea fi înlăturat altfel viața, integritatea corporală sau sănătatea sa ori a altei persoane sau un bun important al său ori al altei persoane sau un interes general, dacă urmările faptei nu sunt vădit mai grave decât cele care s-ar fi putut produce în cazul în care pericolul nu era înlăturat.”

Starea de necesitate nu trebui sa fie confundata cu starea de forta majora in niciun caz. Mai mult trebuie sa avem in vedere si starea de necesitate declarata de Guvernul unui stat si anume:

Statul prin institutiile sale respectiv: Guvern, Parlament poate lua anumite decizii avand la baza starea de necesitate.

Si anume statul poate dispune masuri precum rationalizarea alimentelor, inchiderea unor institutii, plafonarea preturilor unor bunuri. Aceasta situatie poate fi intalnita mai ales in situatia in care ne aflam la momentul de fata, situatie cauza de virusul Covid-19.

In concluzie sfatul nostru este acela de a apela la serviciile unui avocat. In aceasta perioada cand clauzele contractuale pot fi interpretabile, ar fi bine sa avem ajutor juridic de specialitate.

Sfatul nostru este sa apelati la serviciile specializate ale unui avocat pentru asistenta in acest caz.

Pentru orice alte chestiuni juridice va stam la dispozitie.

Av. Alexandru Florin – 0743.12.51.12.

Email: go.serviciiavocat@gmail.com

De asemenea pentru mai multe informatii puteti accesa site-ul nostru aici: https://servicii-avocat.ro/

Apeleaza!