Cuciucuri de iarna

Conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă.

Nu exista o data de la care trebuie sa ne montam cauciurile de iarna, doar este specificata starea carosabilului care de principiu trebuie sa fie acoperit cu zapada, gheata sau polei.

Ce poti pati daca nu respecti aceasta regulas impla de circulatie?

  • In primul rand poti risca sa ramai fara certificatul de inmatriculare. Si din pacate nu numai ca vei ramane fara certificatul de inmatriculare si vei primi in schimbul acestei lucru o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie.
  • Dupa care vei risca o amenda cuprinsa intre 1305 lei si 2900 de lei si 9 si 20 de puncte amenda.

Sunt bune cauciucurile all season?

Nu, din pacate cauciucurile mixte nu sunt conforme acestei legislatii, vei avea nevoie de cauciucuri de iarna inscriptionate cu initialele M şi S, sub formă: M+S, M.S. sau M&S, marea majoritate ati observant acel fulg de zapada.

Anvelopele de iarnă sunt construite din cauciuc special pentru a oferi o aderentă adecvată atunci când temperatura scade sub 7 grade sau carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă ori polei.

Anvelopele all-season sau mixte nu sunt asimilate anvelopelor de iarnă, potrivit RAR.

Denumirea de anvelopă all-season este o denumire comercială care nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pe timp de iarnă conform Ordonanţei OG 5 /2011. Singurul criteriu care certifică faptul că anvelopa este omologată şi legală este inscripţia literelor M şi S, sub formă: M+S, M.S. sau M&S, din nou conform Ordonanţei de Guvern nr. 5/2011.

„Menţionăm însă că din punct de vedere tehnic anvelopa all season nu este recomandată pentru utilizarea pe tot parcursul anului în ţări cu o climă că a României, acestea fiind destinate mai degrabă unor ţări cu o climă mai temperată”, precizează RAR.

Ordonanța nr. 5/2011 pentru aprobarea unor reglementări privind creșterea siguranței rutiere și destinația sumelor încasate de către personalul împuternicit cu atribuții de inspecție și control în urma aplicării sancțiunilor contravenționale specifice activității de transport rutier

Ordonanța nr. 27/2011 privind transporturile rutiere

Ordonanța de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice

Call Now ButtonApeleaza!