Angajator forta majora

Cum si in ce fel se pot folosi angajatorii de forta majora in cazul Noului Coronavirus – Covid 19?

Cum se poate folosi angajatorul de situatia provocata de forta majora in cazul (Covid-19)? Este forta majora un caz de concediere pentru angajator?

Situatia provocata de Pandemia cu noul Coronavirus nu este una tocmai placuta mai ales pentru angajatori.

Facem referire aici mai ales la microintreprinderile cu 2, 3 angajati care nu au prevazut astfel de situatii.

Pentru a putea explica mai bine ce inseamna forta majora, mai intai trebuie sa ne raportam la Codul Muncii.

Cum defineste forta majora Codul Muncii?

Forta majora este definita astfel de Codul Muncii: ,,caz de război, catastrofe sau pericol de catastrofe precum: incendii, inundații, cutremure, epidemii sau epizootii violente, invazii de animale sau insecte și, în general, în toate circumstanțele care pun în pericol viața sau condițiile normale de existență ale ansamblului populației ori ale unei părți a acesteia”.

Definitia de mai sus trebuie sa fie coroborata cu acceptiunea fortei majore din Noul Cod Civil si anume: ,,orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil şi inevitabil”. 

Care sunt urmarile constatarii fortei majore in cadrul contractelor individuale de munca?

Conform art. 48 din Codul Muncii angajatorul poate ,,modifica temporar locul și felul muncii, fără consimțământul salariatului, și în cazul unor situații de forță majoră, cu titlu de sancțiune disciplinară sau ca măsură de protecție a salariatului, în cazurile și în condițiile prevăzute de prezentul cod.”

Concluzionand ce masuri poate lua un angajator in caz de forta majora?

Cele doua masuri pe care un angajator le poate lua in caz de forta majora sunt:

a. suspendarea contractului de munca conform art. 50, alin. f. din Codul muncii.

b. modificarea locului de munca si felului de munca conform art. 48 din Codul muncii.

Ce efecte vor produce fiecare dintre situatiile prezentate mai sus si cum vor putea fi aplicate cele doua situatii?

a. suspendarea contractului de munca conform art. 50, alin. f. din Codul muncii.

Care sunt efectele produse de suspendarea contractului de munca?

Conform art. 49 alin. 2 din Codul muncii ,,Suspendarea contractului individual de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat și a plății drepturilor de natură salarială de către angajator.”

Prin urmare atunci cand angajatorul decide se aplice aceasta varianta nu va mai avea obligatia de a plati salariul angajatului si angajatul nu va mai avea obligatia de a presta munca in cauza.

Cu toate acestea angajatorul trebuie sa ia in considerare faptul ca alte acte normative pot sa fie in continuare aplicate si anume: ,,legi speciale, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, prin contracte individuale de muncă sau prin regulamente interne.”

Care sunt efectele produse de modificarea locului de munca si felului de munca?

a. In primul rand remuneratia angajatului va ramane neschimbata, salariul astfel va fi unul neschimbat.

b. Modificarea locului de munca si felul locului de munca va fi pe o perioada temporara de timp.

Poate un angajator sa concedieze angajatorul pe motiv de forta majora?

Forta majora nu este un motiv de concediere cuprins in cadrul Codului Muncii. Motivele de concediere sunt cuprinse in mod expres in cadrul capitolelor 58 – 80 din Codul Muncii.

Deci un angajator nu poate sa concedieze un angajat pe seama acestui motiv, spre exemplu forta majora provocata de Pandemia Covid-19. Motivele de concediere sunt cuprinse pe larg in cadrul Codului muncii si explicate in consecinta.

Concedierea unui angajat este de cele mai multe ori un subiect sensibil si va fi necesara o atentie sporita pe procedura in sine. Niciun angajator nu isi doreste sa dea explicatii in instanta pe seama unor concedieri facute in mod abuziv.

Ce ar trebui sa faca un angajator in situatia de fata cauzata de noul Coronavirus?

a. In primul rand ar trebui sa analizeze situatia de fapt si sa vada daca se incadreaza in situatia de forta majora cauzata de Covid-19.

b. In al doilea rand ar trebui sa analizeze din punct de vedere economic care este cea mai buna varianta pentru compania sa. Angajatorul putand opta la oricare dintre variantele de mai sus explicate pe larg.

c. Angajatorul se poate gandi bineinteles si la concedierea angajatului, dar o va face mai degraba pe seama rezultatelor financiare. Rezultatele financiare slabe ale companiei pot duce in cele din urma la situatii de concediere.

d. Analizarea situatiei de forta majora sub toate aspectele: analizarea clauzei de forta din cadrul contractului individual de munca, verificarea daca conditiile de forta majora se aplica cazului samd.

e. Apelarea la servicii juridice specializate pentru a trata corect problema juridica cauzata de forta majora in cazul angajatilor.

Sfatul nostru este sa apelati la serviciile specializate ale unui avocat pentru asistenta in acest caz.

Pentru orice alte chestiuni juridice si pentru orice lamuriri cu privire la materia dreptului muncii va stam la dispozitie.

Pentru mai multe detalii puteti accesa urmatorul link din cadrul site-ului nostru:

a. https://servicii-avocat.ro/domenii-expertiza/dreptul-muncii/

Totodata in cele ce urmeaza aveti si link-ul catre Camera de comert pentru a studia implicatiile juridice a starii de urgenta: https://ccib.ro/

Av. Alexandru Florin – 0743.12.51.12.

Email: go.serviciiavocat@gmail.com

Apeleaza!