Cat costa sa iti angajezi un avocat?

Orice persoana macar o data in viata, atunci cand a avut o problema juridica si-a pus intreabarea: cat costa sa iti angajezi un avocat?

Ei bine, in articolul de astazi vom vorbi despre cum este compus un onorariu.

Ne-am gandit sa detaliem acest subiect pentru simplul motiv ca multe persoane se gandesc ca nu isi permit sa isi angajeze un avocat.

Acest lucru ii face pe cei mai multi sa renunte la a-si angaja un avocat si in cele din urma la a suferi consecintele lipsei unei aparari echitabile.

In cele ce urmeaza, vom raspunde la unele intrebari care speram noi sa lamureasca cat mai multe aspecte cu privire la onorariul avocatilor.

Cum este platit un avocat?

Auzim deseori de la clienti: si care este comisionul dvs?

Conform articolului 127 alin 1 din Statutul profesiei de avocat, avocatul are dreptul la onorariu. De asemenea are dreptul la acoperirea tuturor cheltuielilor făcute în interesul clientului său.

Deci nu se numeste comision, bonificatie, indemnizatie, pret … se numeste onorariu.


Acum ca am stabilit cum este platit un avocat haideti sa detaliem un pic sa aflam mai multe informatii.

Cate tipuri de onorarii exista?

Onorariile pot fi stabilite astfel:


a) onorarii orare – acest tip de onorariu este stabilit pe ora de lucru; o sumă de bani cuvenită avocatului pentru fiecare oră de servicii profesionale pe care le prestează clientului.
b) onorarii fixe – onorariul fix constă într-o sumă de bani fixă cuvenită avocatului pentru un serviciu profesional pe care le prestează clientului.
c) onorarii de succes – onorariul de succes constă într-o sumă fixă sau variabilă de bani stabilită pentru atingerea de către avocat a unui anumit rezultat. Onorariul de succes poate fi convenit împreună cu onorariul orar sau fix.
d) onorarii formate din combinarea tututor variantelor de onorarii de mai sus.

Ce este bine de stiut cu privire la onorariul avocatului?

Onorariul orar şi fix se datorează avocatului indiferent de rezultatul obţinut prin prestarea serviciilor profesionale. Prin urmare aici ati face bine sa va ganditi de doua ori inainte de a va alege avocatul care sa va reprezinte.

În cauzele penale, onorariul de succes nu poate fi practicat decât în legătură cu latura civilă a cauzei.

Este interzis avocatului să îşi fixeze onorariile în baza unui pact de quota litis. (2) Pactul de quota litis este o convenţie încheiată între avocat şi clientul său înainte de soluţionarea definitivă a unei cauze. Convenţie care fixează exclusiv totalitatea onorariilor avocatului în funcţie de rezultatul judiciar al cauzei. Indiferent dacă aceste onorarii constau într-o sumă de bani, un bun sau orice altă valoare.

Cat costa sa iti angajezi un avocat?

Un avocat propune un onorariu in functie de mai multe aspecte luand in calcul dificultatea, amploarea sau durata cazului si anume:


a) timpul şi volumul de muncă solicitată pentru executarea mandatului primit sau a activităţii cerute de client;
b) natura, noutatea şi dificultatea cazului;
c) importanţa intereselor în cauză;
d) împrejurarea că acceptarea mandatului acordat de client îl împiedică pe avocat să accepte un alt mandat din partea unei alte persoane; dacă această împrejurare poate fi constatată de client fără investigaţii suplimentare;
e) notorietatea, titlurile, vechimea în muncă, experienţa, reputaţia şi specializarea avocatului;
f) conlucrarea cu experţi sau alţi specialişti, impusă de natura, obiectul, complexitatea şi dificultatea cazului;
g) avantajele şi rezultatele obţinute pentru profitul clientului ca urmare a muncii depuse de avocat;
h) situaţia financiară a clientului;
i) constrângerile de timp în care avocatul este obligat de împrejurările cauzei să acţioneze pentru a asigura servicii legale performante.

Si acum intrebarea cea mai interesanta: cat de costa sa iti angajezi un avocat?

Este destul de greu de zis, insa onorariul ar trebui sa fie un raport foarte clar intre complexitatea spetei, volumul de munca si experienta avocatului care va instrumenta speta respectiva.

Prin urmare un onorariu poate porni de la o suma de cateva sute de euro pana la cateva mii bune de euro, cum spuneam, in functie de aspectele de mai sus.

Pentru a va face o idee asupra domeniilor de expertiza puteti consulta site-ul nostru de prezentare aici: https://servicii-avocat.ro/en/

De asemenea pentru a consulta lista avocatilor cu drept de practica, puteti consulta site-ul Baroului Bucuresti aici: https://www.baroul-bucuresti.ro/

Pentru orice alte intrebari nu ezitati sa ne contactati la urmatorul numar de telefon: 0743125112 – Av. Alexandru Florin.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apeleaza!