Procedura infiintarii unei firme este de cele mai multe ori anevoioasa si complicata, tocmai pentru ca nu stim micile detalii care fac diferenta dintre a parcurge aceasta procedura simplu sau cu batai de cap.

Care sunt pasii necesari pentru infiintarea unei firme?

  1. In primul rand veti avea de redactat niste documente juridice si anume: actul constitutiv al firmei si contractul de comodat sau de inchiriere al spatiului care va juca rolul de sediu social.
  2. In al doilea rand veti avea de dat declaratii pe propria raspundere: declaratie de asociat, declaratie de administrator si specimen de semnatura.

Declaratiile de mai sus se dau fie la Registrul comertului, fie la Notariat. Care este diferenta dintre cele doua variante? Totul se rezuma la costuri si pret, daca la Notariat toate declaratiile de mai sus presupun costuri de cel putin 150 de lei, la Registrul comertului aceste declaratii costa un total de 50 de lei.

3. Veti avea de completat la Registrul comertului urmatoarele cereri:

a. Cerere de inregistrare a societatii la Registrul comertului.

b. Formular nr. 30 privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

c. Anexa vector fiscal.

d. Declaratie model 2 din care reiese faptul ca sunt indeplinite conditiile de functionare din legislatia specifica in domeniul sanitar.

e. Cerere ANAF privind unicitatea sediului social.

Recapituland, dosarul cu documentele de mai jos va fi depus la Registrul comertului intr-un dosar cu sina:

  1. Cerere de inregistrare – formular ce il veti gasi la Registrul comertului (tipizat).
  2. Anexa 1 (inregistare fiscala) – formularul il veti gasi la Registrul comertului (tipizat).
  3. Declaratie pe propria raspundere privind desfasurarea activitatilor la sediu sau la terti – formularul il veti gasi la Registrul comertului (tipizat).
  4. Rezervarea de denumire in original.
  5. Actul constitutiv al societatii redactat de catre un avocat.
  6. Declaratie pe propria raspundere ca puteti avea calitatea de asociat in cadrul unei firme.
  7. Declaratie pe propria raspundere ca puteti avea calitatea de administrator in cadrul unei firme.
  8. Declaratie ultim beneficiar.
  9. Specimenul de semnatura al administratorului firmei.
  10. Actele de identitate ale fondatorilor firmei.
  11. Documentul de proprietate al imobilului care va fi sediul societatii. Acesta poate fi pe rand: contractul de vanzare – cumparare, contractul de donatie sau orice document care atesta dreptul de proprietate.
  12. Daca sediul societatii va fi in cadrul unui apartament de bloc veti avea nevoie si de acordul vecinilor. Totodata veti avea nevoie de acordul Presedintelui Asociatiei de Proprietari.
  13. Daca sediul societatii va fi in cadrul unui apartament de bloc veti atasa si mapa ANAF. Mapa ANAF va contine contractul de comodat, titlul de proprietate si formularul ANAF. Formularul ANAF il veti putea regasi la Registrul Comertului.
  14. Dovada efectuarii varsamantului capitalului social al firmei. La momentul depunerii capitalului social veti primi o chitanta care va fi dovada efectuarii varsamantului.
  15. Contractul de comodat care va atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social.

In termen de 3 zile de la depunerea dosarului cu documentele mentionate mai sus la Registrul comertului veti putea intra in posesia certificatului de inregistrare al societatii, care va face dovada detinerii calitatii de asociat in cadrul firmei.

Apeleaza!