Chiar dacă la sfârșitul primelor 6 luni din anul 2017 a expirat termenul în care persoanele îndreptățite la restituire puteau chema în judecată Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor (din cadrul ANRP) cerând unui judecător să se pronunțe cu privire la rezolvarea dosarului de despăgubire, în prezent, astăzi 03.10.2018 se mai pot face următoarele lucruri:
- Deși termenul de chemare în judecată a CNCI a expirat, legea obligă în continuare pe CNCI să soluționeze dosarele de restituire și să emită decizii finale. În cazul în care soluția adoptată de CNCI este defavorabilă (fie nu au fost acordate despăgubiri, fie au fost acordate într-un cuantum nejustificat de mic), în termen de 30 de zile de primirea deciziei, partea interesată trebuie ca printr-o cerere de chemare în judecată să o conteste la instanță;
- Cu privire la dosarele nesoluționate încă și în privința cărora termenul de sesizare al instanței a expirat, se pot efectua o serie de demersuri administrative pentru identificarea stadiului de soluționare al dosarului și pentru urgentarea procedurilor (număr de prioritate, stadiu de soluționare, documente necesare pentru completare, etc). Recomandăm tuturor persoanelor care se consideră îndreptățite la despăgubiri să se zbată în continuare pentru dreptul lor (de preferință printr-un avocat specializat în probleme de Legea nr. 10/2001 și Legea nr. 165/2013), pentru a pune presiune în mod inteligent pe autorități.
În prezent, persoanele cărora le-au fost acordate deja despăgubiri (fie direct de către CNCI-ANRP, fie de către instanțele de judecată), încasează anual câte 1 din cele 5 tranșe ale despăgubirilor eșalonate, cuantumul unei tranșe anuale neputând fi mai mic de 20.000 lei. Deci se poate!
Av. Broască Bogdan