Incet dar sigur legislatia romana incepe sa se alinieze legislatiei europene, ma refer aici la diferitele metode de a contracara spalarea banilor sau de ce nu metode de a stopa coruptia.

Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar a fost creeata tocmai in sensul combaterii diferitelor operatiuni financiare la limita legalului sau de ce nu pentru a combate diferite metode de spalare a banilor.

In cele ce urmeaza voi incerca sa comentez pe marginea Legii nr. 70/2015 astfel:

1. Termeni:

-incasare fragmentata: fractionarea sumei de incasat in mai multe transe;
-plata fragmentata: fractionarea sumei de plata in mai multe transe;
-magazin cash & carry: aplica comertul cash & carry (ex. Metro).

2. Operatiuni de incasari si plati in numerar intre persoane juridice, PFA-uri, etc.

a) Regula: Acestea efectueaza incasarile si platile prin instrumente de plata fara numerar.

b) Exceptii de la regula:

-Incasari de la persoanele juridice de mai sus in limita unui plafon zilnic de 5000 lei/persoana. Precizare: nu exista un plafon total/zi.
-Plati catre acestea: plafon zilnic = 5000 lei/persoana. Plafon total/zi = 10000 lei.
-Plati catre magazine cash & carry: plafon zilnic total = 10000 lei.
-Plati din avansuri spre decontare: plafon zilnic = 5000 lei/pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.
-La data acordarii avansurilor spre decontare, sumele acordate ca avansuri spre decontare intra in calculul plafonului zilnic. Incurcata formulare. Eu o interpretez asa: Daca iau avansuri spre decontare doua persoane si una primeste 5000 lei (este suma maxima/persoana care primeste avans), iar cealalta 2000 lei, prin casierie nu se mai pot face plati in numerar catre furnizori decat de 3000 lei, altfel s-ar depasi plafonul total de 10000 lei/zi.

Sunt interzise:

– incasarile fragmentate (de exemplu, la o factura de 7000 lei se pot incasa in numerar 5000 lei, restul prin banca);
-fragmentarea facturilor (pentru acelasi bun sau serviciu se intocmesc mai multe facturi sub 5000 lei si se incaseaza in numerar, desi valoarea bunului/serviciului era mai mare de 5000 lei);
-platile fragmentate (la o factura de 7000 lei, se pot plati in numerar 5000 lei, restul prin banca).

3. Operatiuni de incasari si plati in numerar efectuate de persoane juridice, PFA-uri de la si catre persoane fizice.

a) Incasari de la persoane fizice.
-Plafon zilnic/ o persoana fizica = 10000 lei. Nu exista plafon total.
-Sunt interzise fragmentarea incasarilor si fragmentarea facturilor.
-Plafonul nu se aplica in situatia contractelor cu plata in rate.
b) Plati catre persoanele fizice:
-Plafon zilnic/ o persoana fizica = 10000 lei. Nu exista plafon total.
-Sunt interzise fragmentarea platilor.

4. Plafoanele din prezenta lege nu se aplica pentru urmatoarele operatiuni:
– Plata cheltuielilor de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute efectuate in acest sens;
-Depunerea de numerar la banca;
-Plata impozite si taxe;
-Retragerea de numerar din banca pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal;
-Depunerea de numerar in automate bancare pentru alimentarea contului curent (nu si pentru plata parcarii, fiind o plata in numerar a unui serviciu).

5. Operatiuni de incasari si plati in numerar intre persoane fizice
-Plafonul de incasari si plati intre persoanele fizice este de 50000 lei. Daca tranzactia depaseste 50000 lei, diferenta se incaseaza/plateste prin transfer bancar.
-Sunt interzise fragmentarea incasarilor si fragmentarea platilor pentru tranzactii mai mari de 50000 lei.

6. Alte prevederi
-In cazul in care o societate are mai multe casierii, plafoanele de incasari (5000 lei/persoana juridica/zi si 10000 lei/persoana fizica/zi) se mentin. Precizare: plafoanele de plati/persoana (5000 lei/persoana, inclusi avansuri spre decontare) si plafoanele totale de plati/zi (10000 lei) sunt aceleasi pe intreaga societate, indiferent cate casierii exista.
-Sucursalele si alte sedii secundare care au casierie proprie si cont la banca aplica prevederile acestei legi, ca si cum ar fi persoana juridica distincta.
-In situatia facturilor stornate, plata, respectiv incasarea se efectueaza prin respectarea aceluiasi plafon de 5000 lei/persoana juridica.
-In situatia returnarii de bunuri de catre persoanele fizice, se respecta plafonul de 10000 lei/persoana fizica. Prin exceptie, in cazul in care, la data restituirii, persoanele fizice declara pe propria raspundere ca nu mai detin cont bancar, restituirea se poate face integral in numerar, indiferent de nivelul sumei care trebuie restituita.
-Bancile vor cere documente justificative pentru respectarea plafoanelor din prezenta lege.
-Persoanele juridice pot transfera sume din contul lor in contul persoanelor fizice salariate, in baza documentelor justificative legale prezentate de platitori.

7. Contraventii
-In situatia nerespectarii plafoanelor din prezenta lege, precum si fragmentarea incasarilor, platilor, facturilor si tranzactiilor, fapta se sanctioneaza cu amenda de 10% din suma care depaseste plafonul stabilit, dar nu mai putin de 100 de lei.
-Acordarea de avantaje clientilor pentru a face plati in numerar se sanctioneaza cu amenda de la 3000 lei la 4500 lei.

Practic se schimba regula jocului conform careia se putea incasa orice suma in numerar de la o persoana fizica sau companie, legiuitorul impunand anumite praguri de incasare a numerarului in functie de persoana care efectueaza plata: persoana fizica sau persoana juridica.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apeleaza!