Orice forma de organizare va lua in calcul plata unei anumite contributii catre stat. Persoana Fizica Autorizata ca orice alta forma de organizare are obligatia de efectua plati catre bugetul de stat intr-un anumit cuantum, procentaj din venitul pe care il genereaza.

Prin urmare cei ce detin un PFA vor plati 16 % din venitul net sau 16 % din norma de venit.

Ce inseamna norma de venit?

Norma de venit reprezinta o forma de impozitare care se calculeaza pe o anumita suma indiferent de nivelul incasarilor, cuantumul normei fiind stabilit anual pentru activitatile eligibile de catre directiile administratiilor financiare.

Ce inseamna sistemul real de impozitare?

Sistemul real de impozitare reprezinta o forma de impozitare care se calculeaza pe veniturile nete totale.

Oricare ar fi sistemul de impozitare se va aplica un procent de 16 % fie la norma de venit, fie la venitul net.

Un alt aspect ce merita luat in calcul este contributia la sanatate care este de 5,5 %, procent ce se aplica fie la norma de venit, fie la venitul net. In cazul in care procentul se aplica la norma de venit atunci procentul se va aplica pe acea suma declarata, iar in cazul in care se aplica la sistemul real de venit, atunci se va aplica pe diferenta dintre totalul veniturilor impozabile realizate si cheltuielile acestor venituri.

Ultima dar nu si cea din urma este contributia la sistemul de pensii, contributie ce cuprinde un procent de 26,3 % din venitul declarat, mai precis venitul pentru care un contribuabil doreste sa fie asigurat.

Categorii: Noutati

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apeleaza!