Oficiul Registrului Comertului poate solicita Tribunalului in raza teritoriala a sediului, in care este inregistrata o societate comerciala dizolvarea acesteia pentru mai multe motive prevazute de Legea nr. 152/2015 si anume:
- societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni;
- actionarii/asociatii au disparut ori nu au domiciliul cunoscut ori resedinta cunoscuta;
- nu mai sunt indeplinite conditiile referitoare la sediul social – in speta societatile care au sediul expirat;
- a incetat activitatea societatii sau aceasta n-a fost reluata dupa inactivitatea temporara, care nu poate fi mai lunga de trei ani de la data inscrierii in registrul comertului;
- societatea nu si-a completat capitalul social, in conditiile legii.
Aceeasi lege prevede faptul ca in cazul in care nu se vor depune situatiile financiare in termenul legal atunci orice persoana interesata si ORC va putea solicita Tribunalului dizolvarea societatii, care nu si-a respectat aceasta obligatie. Orice persoana interesata precum si ORC vor putea sa solicite Tribunalului dizolvarea unei societati in cazul in care perioada de depunere a situatiilor financiare va fi intarzia cu 60 de zile.
De asemenea se va putea dispune dizolvarea in situatia in care nu se vor depune la Ministerul Finantelor declaratiile conform carora societatea nu a desfasurat nicio activitate de la constituirea acesteia; termenul care nu trebuie depasit in acest caz este la fel de 60 de zile.
Societatile vizate de dizolvare vor fi facute publice, liste cu acestea fiind regasite pe site-ul Registrului Comertului cu cel putin 15 zile inainte de inceperea procedurii, iar persoanele interesate vor putea contesta deciziile in acest sens prin Apel, in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.
0 comentarii