Ca angajati ar trebui sa avem clar stabilita norma de munca aceasta fiind conform Codului Muncii ,,cantitatea de munca necesara pentru efectuarea operatiunilor sau lucrarilor de catre o persoana cu calificare corespunzatoare, care lucreaza cu intensitate normala, in conditiile unor procese tehnologice si de munca determinate”.

La momentul de fata norma intreaga sau durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Totusi pentru persoanele de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.

In mod normal timpul de munca se repartizeaza uniform si anume 8 ore pe zi timp de 5 zile luand in calcul si un repaus de doua zile, bineinteles ca se poate opta si pentru o repartizare inegala respectandu-se durata normala a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.

Conform Codului Muncii timpul de munca nu poatCe depasi 48 de ore pe saptamana incluzandu-se aici si orele suplimentare; in schimb durata medie de munca poate fi prelungita si peste 48 de ore pe saptamana cu conditia ca media orelor de munca calculata pe o perioada de  referinta de 4 luni calendaristice sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

Durata perioadei de munca poate fi mai mica sau mai mare de 8 ore pentru anumite sectoare de activitate sau profesii, iar in cazul duratei zilnice de munca de 12 ore, timpul de repaus va fi de 24 de ore.

Prin urmare oricat de mult ne-ar placea sa muncim trebuie sa luam in calcul si faptul ca angajatorul este obligat sa respecte un program de lucru expres prevazut de Codul Muncii.

Categorii: Noutati

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apeleaza!