In mod normal activitatea pe care o desfasuram zilnic ar trebui sa ne aduca beneficii si intr-o mare masura ar trebui sa ne implineasca atat financiar cat si spiritual. Totusi sunt momente cand nu ne mai regasim in cadrul activitatii pe care o desfasuram sau de ce nu, simtim nevoia unei schimbari.

Demisia este modalitatea prin care un angajat poate renunta la locul sau de munca printr-un act unilateral.

Ce intelegem prin demisie?

Conform Codului Muncii demisia este un ,,act unilateral de vointa al salariatului, care printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului sau de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz”. 

In urma demisiei angajatul nu va avea nicio obligatie de a-si motiva demisia, iar in cazul in care angajatorul va refuza demisia, atunci aceasta va putea fi dovedita prin orice mijloc de proba.

Bineinteles ca angajatul va fi nevoit sa respecte un termen de preaviz si ne referim aici la cel prevazut de contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca, termen ce nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare  pentru salariatii cu functii de executie si respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere. Totusi angajatul nu are obligatia de a-si respecta termenul de preaviz in cazul in care angajatorul nu isi respecta obligatiile, spre exemplu nu ii plateste salariul angajatului.

In concluzie este bine ca atunci cand va ganditi sa puneti punct  colaborarii cu angajatorul dumneavoatra sa luati in calcul toate aspectele si toti pasii pe care este bine sa ii parcurgeti strans legat de prevederile legii si a normelor in vigoare.

 

Categorii: Noutati

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apeleaza!