Contractul individual de munca poate parea la prima vedere un tip de contract foarte standardizat insa, acesta ca orice alt contract poate fi modificat in urma intelegerii partilor si asa cum este prevazut in Condul Muncii, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.

Care ar fi elementele pentru care se poate modifica un contract individual de munca?

a) durata contractului;

b) locul muncii;

c) felul muncii;

d) conditiile de munca;

e) salariul;

f) timpul de munca si timpul de odihna.

Care este diferenta intre delegare si detasare, ca urmare a modificarii locului muncii?

Ei bine delegarea reprezinta ,,exercitarea temporara din dispozitia angajatorului , de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni, putandu-se prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice numai cu acordul salariatului.” In cazul in care salariatul va refuza prelungirea delegarii atunci acest lucru nu va constitui obiectul unei sanctiuni disciplinare. Totodata salariatul are dreptul la plata cheltuielilor cu transportul si cazarea ocazionate cu delegarea sa precum si la o indemnizatie in acest sens.

Detasarea reprezinta acel ,,act prin care se poate dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in  interesul acestuia”. Se poate dispune detasarea pentru o perioada de cel mult un an. De asemenea se poate prelungi detasarea cu acordul partilor din sase in sase luni. Salariatul poate refuza detasarea numai pentru motive temeinice si pentru motive personale. Ca in cazul delegarii salariatul va beneficia de plata cheltuielilor cu transportul, cazarea precum si o indemnizatie in acest sens. Totusi cheltuielile ocazionate cu delegarea se vor plati in acest caz de angajatorul la care s-a dispus detasarea.

Anagajatorul poate de asemenea modifica temporar locul si felul muncii fara a avea un consimtamant din partea angajatului si in alte situatii de forta majora, spre exemplu ca sanctiune disciplinara sau masura de protectie a salariatului.

In concluzie contractul individual de munca se poate modifica, ramane de vazut cum veti face acest lucru in favoarea dumneavoastra.

Categorii: Noutati

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apeleaza!