La momentul infiintarii unui S.R.L. printre beneficiile oferite de aceasta forma de organizare ar fi faptul ca raspundem in limita capitalului subscris, prin urmare daca infiintam o companie cu un capital de 200 de lei, atunci raspundem in limita acelor 200 de lei; problema se pune ce se intampla atunci cand forma de organizare este cea de PFA?

In cazul in care infiintam un PFA si ne alegem aceasta forma de organizare vom raspunde cu toata averea personala in fata creditorilor, in cazul in care nu ne vom putea achita debitele restante fata de acestia.

Totusi exista o reglementare care ne salveaza intr-o oarecare masura, astfel potrivit art. 20 din OUG nr. 44/2008 persoana fizica autorizata nu raspunde cu patrimoniul personal in doua cazuri:

a) atunci cand nu a constituit un patrimoniu de afectatiune aferent profesiei autorizate pe care o desfasoara;

b) cand creanta detinuta impotriva persoanei fizice autorizate excede valorii patrimoniului de afectatiune.

Ce reprezinta patrimoniul de afectatiune?

Patrimoniul de afectatiune reprezinta totalitatea drepturilor si obligatiilor in legatura cu desfasurarea unei activitati, aceasta notiune fiind reglementata prin O.U.G. nr. 44/2008, prin urmare s-a infirmat teoria clasica a unicitatii patrimoniului, permitand unei persoane care desfasoara o activitate sa afecteze prin propria vointa o parte a patrimoniului, creantele nascute ca efect al desfasurarii activitatii sa fie astfel acoperite prin acel patrimoniu.

In concluzie va trebui sa sporiti atentia in cazul, in care alegeti ca forma de organizare un PFA,  mai ales daca luam in considerare faptul ca orice creditor ar putea sa se indestuleze din averea personala.

Categorii: Noutati

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apeleaza!