Asa cum am vorbit in postarea anterioara inregistrarea unei marci este benefica in cazul unei companii deoarece aduce un plus de notorietate, intareste notiunea de brand si cel mai important aspect protejeaza marca pe o durata de 10 ani, perioada ce poate fi prelungita succesiv cu aceeasi perioada de 10 ani.

In ceea ce priveste procedura de inregistrare a unei marci, totul incepe cu completarea unui formular tip, pe care il puteti descarca de pe site-ul OSIM – www.osim.ro, aceasta cerere va trebui sa fie completata la calculator si va putea fi depusa in doua modalitati:

– online accesand site-ul www.osim.ro, sectiunea ,,Marci si indicatii geografice” – link-ul ,,Depunere electronica cerere inregistrare marca nationala”.
– fizic acccesand formularul PDF, sectiunea ,,Formulare”’, cererea va fi depusa in doua exemplare, direct sau prin posta cu confirmare de primire.

In cazul in care marca are o grafica deosebita, este obligatoriu sa atasati o reproducere suficent de clara a marcii si sa anexati pe o pagina separata 5 reproduceri, de aceeasi dimensiune si culoarea cu cea din formular si anume maxim 8 x 8 cm.

La momentul depunerii veti achita o taxa de depunere a acesteia in valoare de 45 de lei si o taxa de publicare de 134 de lei (pentru marcile alb negru), iar pentru marcile color o taxa de 446 de lei. Daca nu veti achita taxele in cauza atunci nu vi se acorda data de depozit, prin urmare nu vi se va inregistra cererea.

De la momentul depunerii formularului, cererea se publica in format electronic in maxim 7 zile, data publicarii fiind data la care timp de 2 luni pot fi depuse observatii si opozitii.

In termen de maxim 3 luni de la depunerea cererii de inregistrare a marcii va fi achitata taxa pentru examinarea in fond, aceasta taxa fiind stabilita in functie de felul in care arata marca si de numarul de clase pentru care se solicita inregistrarea; in cazul in care nu sunteti sigur de incadrarea claselor, se poate trece descrierea activitatii, urmand ca examinatorii sa faca calsificarea pentru o taxa de 134 de lei.

OSIM va examina in fond o cerere de inregistrare marca in 6 luni de la publicarea acesteia, cu conditia ca dvs. sa achitati taxele corespunzatoare si va decide admiterea sau respingerea inregistrarii marcii respective la momentul finalizarii procedurii de examinare.

In cazul in care vi se va admite cererea de inregistrare a marcii, aceasta se va publica in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala – Sectiunea Marci, in format electronic si se va inscrie in Registrul Marcilor, fiind eliberat in cele din urma certificatul de inregistrare cu conditia achitarii unei taxe in valoare de 223 de lei.

Desi pare o procedura destul de complicata daca veti urma pasii atent si veti tine cont de toate termenele in cauza, in cele din urma veti putea inregistra marca dvs. la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci.

Categorii: Noutati

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apeleaza!