Desi multe din articolele scrise au avut in vedere abordarea de subiecte raportate la antreprenori si afaceri, la momentul de fata a venit timpul sa vorbim despre angajat. Angajatul este defapt in opinia mea principala resursa atunci cand vorbim de bunul mers al unei afaceri si desi, din pacate in tara noastra nu se pune accent pe acest lucru, lucrurile parca incep sa se indrepte in directia buna, ma refer aici la drepturile unui angajat.
Cum spuneam de multe ori nu exista o compatibilitate angajat, angajator prin urmare exista riscul aparitiei unor neintelegeri, care duc de cele mai multe ori la o actiune din partea angajatorului si anume: la concediere.
Concedierea pentru motive ce tin de persoana salariatului este reglementata pe larg in cadrul Codului Muncii sectiunea a 3 -a, art. 61., insa articolul pe care ne intereseaza pe noi este urmatorul:
,, Art. 61 – Angajatorul poate dispune concedierea pe motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern”.
Pentru ca un angajat sa fie concediat in temeiul art. 61 litera a), mai intai va trebui ca acesta sa fie supus cercetarii disciplinare prealabile, astfel angajatul poate fi concediat cu conditia de a fi convocat in scris cu privire la obiectul, data, ora si locul intrevederii.
Daca acum ceva timp angajatul nu putea fi asistat de catre un avocat in cadrul cercetarii disciplinare, acesta putand fi asistat doar de catre un reprezentant al sindicatului din care face parte, iata ca in conformitate cu Legea 77/2014 privind modificarea alin. 4 al art. 251 din Codul Muncii, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 470, din 26 iunie 2014 angajatul poate fi asistat de catre un avocat pe parcursul cercetarii disciplinare prealabile.
Avantajele asistentei din partea unui avocat in cadrul cercetarii disciplinare prealabile sunt:
a) angajatul nu va fi pus in situatia de a semna documente, care nu sunt in avantajul lui;
b) angajatul va putea negocia mult mai bine termenii incetarii contractului individual de munca in cazul in care se va ajunge la aceasta solutie;
c) sunt sanse mari ca prin intermediul avocatului partile sa ajunga la o intelegere si intreaga situatie sa fie rezolvata amiabil.
In concluzie angajatului i s-a oferit sansa de catre legiuitor de a fi asistat de catre o persoana specializata, prin urmare ar trebui luata in calcul varianta ca pe intreaga procedura de cercetare disciplinara angajatul sa apeleze la asistenta unui specialiast pentru a scuti neplacerile cauzate de lipsa de experienta si de expertiza necesara.
0 comentarii