Alegerea codului CAEN sau alegerea codurilor CAEN in vederea desfasurarii activitatilor pe care un intreprinzator le doreste pentru societatea sa este un aspect foarte important. De cele mai multe ori majoritatea intreprinzatorilor sunt tentati sa cuprinda in cadrul Actului Constitutiv toate activitatile la care se pot gandi desi sunt sanse mici ca acele activitati sa nu fie vreodata desfasurate.

Totodata orice companie trebuie  desfasoare o activitate principala, urmata sau nu de alte activitati secundare; toate aceste activitati se transpun sub forma unor coduri CAEN.

Cum spuneam multi intreprinzatori sunt tentati sa isi treaca toate codurile CAEN in Actul Constitutiv crezand ca acest lucru ii va salva de timp pierdut sau de alte sume cheltuite ulterior pentru adaugarea unor noi coduri CAEN. Desi suna bine la prima vedere acest lucru nu este tocmai in regula pentru ca atunci cand veti fi pusi in fata unui control de la diverse institutii precum o inspectie fiscala vi se vor cere dovezi privind desfasurarea activitatii respective, iar in cazul in care nu veti putea dovedi desfasurarea acetor activitati atunci puteti fi expusi la plata unor amenzi.

Activitatile se pot desfasura:

– la sediul social;

– la terti;

In functie de locatia desfasurarii activitatilor se vor completa diferite declaratii pe propria raspundere, de asemenea se poate alege ca varianta: desfasurarea activitatilor de birou la sediul social, aceasta insemnand ca puteti pastra o arhiva a documentelor societare la sediul social.

In ultimii ani au aparut tot felul de activitati care la prima vedere nu pareau sa fie tocmai legale, un exemplu clar in acest sens ar fi activitatea de videochat. Desi pare un pic fortat activitatea de videochat este una legala in Romania, nu exista un cod CAEN care sa reglementeze expres acest lucru dar exista coduri CAEN care acopera si reglementeaza aceasta activitate.

Pentru a da un exemplu in acest sens codurile pe care le puteti utiliza pentru a desfasura aceasta activitate ar fi:

6311      Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web si activitati conexe

9329      Alte activitati recreative si distractive n.c.a.

9609      Alte activitati de servicii n.c.a.

Concluzia este defapt ca unele activitati nu se regasesc in lista de coduri CAEN, dar se pot desfasura luand in calcul descrierea si activitatile cuprinse in cadrul respectivului cod CAEN. Astfel orice cod CAEN va cuprinde in cadrul acestuia o descriere a activitatilor pe care le vizeaza, prin urmare chiar daca codul CAEN nu cuprinde exact activitatea avuta in vedere, in descrierea lui veti regasi si alte activitati care vor cuprinde cel mai probabil activitatea pe care dvs. o veti desfasura.

Categorii: Noutati

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apeleaza!