[:ro] 

Un avocat de drept penal isi poate sfatui clientul ca in legatura cu oportunitatea si avantajele alegerii sau nu a unei proceduri simplificate de judecata. Aceasta se mai numeste si procedura abreviata sau procedura de recunoastere a invinuirii.

In cazul admiterii cererii formulate in acest sens, persoana inculpata ce recunoaste comiterea faptei si care va fi gasita vinovata de catre instanta de judecata, in conformitate cu prevederile art. 396 alin. (10) NCPP va beneficia de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa in cazul inchisorii, sau cu o patrime in cazul pedepsei amenzii. Reducerea limitelor de pedeapsa trebuie operata de catre judecator in mod obligatoriu. De asemenea, dreptul inculpatului de a-i fi reduse limitele de pedeapsa exista atat in cazul unei solutii de necondamnare – amanarea aplicarii pedepsei, cat si in cazul unui solutii de condamnare – suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere sau condamnare cu executare.

Este important de stiut ca recunoasterea invinuirii inseamna, ca regula, recunoasterea faptei asa cum aceasta a fost retinuta de catre procuror prin rechizitoriu. Recunoasterea comiterii faptei se refera doar la fapta in sine (actiunea sau inactiunea comisa), iar nu si la incadrarea juridica a acesteia. Abia ulterior momentului stabilirii faptei comise, in urma dezbaterilor ce vor fi purtate in acest sens, judecatorul va alege sa mentina sau sa atribuie o alta incadrare juridica a faptei respective.

La baza, scopul urmarit de legiuitor a fost acela ca in conditiile in care inculpatul recunoaste adevarul si isi asuma comiterea faptei, procesul penal sa beneficieze de o solutionare mai rapida. Cu toate acestea, viteza crescuta de solutionare a cauzei nu trebuie sa conduca la situatia in care o persoana care nu se face vinovata de comiterea infractiunii de care este acuzata, sa sufere o condamnare. De exemplu ne putem imagina situatia in care, in urma urmarii penale procurorul trimite in judecata o persoana in baza unui rechizitoriu inexat sau imprecis sub aspectul identificarii tuturor aspectelor si circumstantelor concrete in care fapta a fost comisa. In forma adoptata initial, Codul de procedura penala crea o discriminare intre inculpatii care puteau sa recunoasca comiterea faptei deoarece erau trimisi in judecata in baza unui rechizitoriu corect si, pe de alta parte, inculpatii care nu puteau recunoaste fapta comisa deoarece in realitate erau trimisi in judecata in baza unui rechizitoriu imprecis; astfel, cea de-a doua categorie de inculpati puteau doar sa recunoasca de cele mai multe ori o fapta mai grava, care nu a fost comisa de ei in realitate, dar care, le-ar fi oferit totusi o reducere a limitelor de pedeapsa. Urmare a modificarilor aduse prin OUG nr. 18/2016, a fost corectata eroarea initiala a legiuitorului, iar in prezent, chiar si in situatia in care prin rechizitoriu s-ar retine o alta fapta decat cea comisa in realitate de inculpat, acesta are posibilitate de a recunoaste comiterea faptei exact asa cum aceasta a fost savarsita in realitate. Desi in acest caz nu putem vorbi de o recunoastere a faptei “asa cum aceasta a fost descrisa in rechizitoriu”, inculpatul va putea beneficia de reducerea limitelor de pedeapsa prin efectul urmatorului mecanism: (1) va trebui formulate initial o cerere de judecare in conditiile procedurii simplificate de recunoastere a invinuirii, dar care va fi respinsa pentru ca fapta recunoscuta de inculpat nu coincide cu cea descrisa de procuror in rechizitoriu; (2) judecata va urma procedura clasica, in care vor fi administrate probe pentru a se lamuri situatia de fapt; (3) daca in urma judecatii, instanta va retine ca in realitate fapta comisa de inculpat coincide cu cea recunoscuta de acesta cu ocazia audierii initiale, chiar daca cererea initiala de judecare in procedura simplicata a fost respinsa, instanta este obligata sa reduca limitele de pedeapsa.

Dreptul penal este o stiinta vasta, iar pentru preintampinarea unor situatii care pot genera o eroare judiciara sau o condamnare nedreapta, este recomandabil ca persoana anchetata sa poata beneficia de serviciile unui avocat de drept penal, specializat cel putin in aceasta ramura de drept.

 

Autor

Avocat Bogdan Broască[:]

Categorii: Noutati

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apeleaza!