[:ro]Infiintarea unui ONG este o procedura destul de complexa si are in vedere parcurgerea mai multor etape atat judiciare cat si administrative.

Care sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurgem atunci cand infiintam un ONG?

1. In primul rand trebuie sa luam in calcul faptul ca infiintarea unui ONG se va face prin asocierea a minim 3 persoane ce vor avea urmatoarele functii: Presedinte, Vicepresedinte si Membru. Prin urmare existenta a 3 membri fondatori a unui ONG este obligatorie fiind reglementata de O.G. 26/2000 privind Asociatiile si Fundatiile.

2. In al doilea rand vom avea de redactat si de pregatit un set de documente ce vor sta la baza infiintarii ONG-ului si anume:

a. Actul constitutiv;

b. Statutul;

Documentele de mai sus vor fi autentificate de catre un notar sau de catre un avocat si vor fi depuse in doua exemplare impreuna cu celelalte documente din cadrul dosarului de infiintare a ONG-ului.

c. Contractul de comodat ce va reprezenta titlul in baza caruia se va stabili sediul social al ONG-ului. Contractul de comodat se va putea redacta in baza titlului de proprietate. Bineinteles ca vom putea utiliza si un contract de inchiriere sau orice alt contract prin intermediul caruia se va transmite folosinta unui imobil ce va servi ca sediu social al ONG-ului.

d. Certificatele fiscale ale fiecarui membru fondator, acestea vor fi eliberate si utilizate in termenul legal de valabilitate – 30 de zile de la emiterea acestora.

e. Acordul vecinilor de sus, jos si lateralul imobilului in care se va stabili sediul social, precum si al asociatiei de proprietari, in cazul in care sediul social se va stabili in cadrul unui apartament de bloc.

f. Aportul la capitalul social al ONG-ului se va face luand in considerare valoarea unui salariu mediu brut pe economie, la moment actual acesta atingand o valoare de 1450 de lei. Aportul la capitalul social al ONG-ului se va face prin depunerea acestei sume de bani la oricare din institutiile bancare care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei.

g. Achitarea taxei judiciare de timbru se va putea face la unitatea CEC arondata teritorial instantei la care veti depune dosarul. Dosarul se va depune la instanta competenta material si teritorial sa ia o decizie cu privire la inregistrarea ONG-ului, acest lucru fiind stabilit in functie de sediul social al ONG-ului.

h. Copii de pe cartile de identitate ale fondatorilor.

Documentele de mai sus vor fi depuse la Judecatoria competenta in baza unei cereri de solicitare a personalitatii juridice a ONG-ului. Cererea va putea fi gasita ca ANEXA LA ORDINUL MINISTRULUI JUSTIŢIEI 954/B/C/2000 pentru aprobarea REGULAMENTULUI privind organizarea Registrului asociaţiilor şi fundaţiilor, Registrului federaţiilor şi Registrului Naţional al persoanelor juridice fără scop patrimonial.[:]

Categorii: Noutati

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apeleaza!