Majorarea de capital social este folosita destul de des in ultimul timp pentru cooptarea unui nou asociat in cadrul unei companii. Aceasta procedura este mult mai eficienta si ma refer aici la timpul in sine alocat, care este mult mai scurt decat in cazul unei cesiuni de parti sociale.

Prin urmare daca se va face o majorare de capital social cu cooptare de asociat atunci putem sa ne asteptam la o durata de finalizare a procedurii de 5 zile spre deosebire de o cesiune de parti sociale, care dureaza in medie aproximativ 2 luni.

Astfel o terta persoana poate deveni asociat in cadrul unui S.R.L. prin intermediul unei majorari de capital social, majorare care se poate face cu procentul cu care respectiva persoana vrea sa participe in cadrul companiei.

Documentele necesare la Registrul Comertului:

a) Cererea de inregistrare – oferita de cei de la Registrul Comertului;

b) Hotararea Adunarii Generale sau Decizia Asociatului Unic ce are in vedere majorarea capitalului social;

c) Dovezile privind efectuarea varsamintelor aporturilor la capitalul social (copii);

d) Actul constitutiv actualizat;

e) Declaratii pe proprie raspundere ale asociatilor ca indeplinesc conditiile necesare pentru a putea dobandi parti sociale in cadrul societatii.

Costurile procedurii de majorare a capitalului social:

a) costul efectuarii varsamantului la capitalul social;

b) 372 de lei – costurile estimative privind taxele la Registrul Comertului;

c) costul publicarii Hotararii Adunarii Generale a Asociatilor/Deciziei Asociatului Unic in Monitorul Oficial.

In concluzie procedura majorarii de capital social poate fi folosita cu succes si cu o operativitate imbunatatita fata de o cesiune de parti sociale.