[:ro]Mediul de afaceri este unul stresant, iar stresul isi pune de foarte multe ori amprenta pe organismul unei persoane acest lucru putand conduce de cele mai multe ori la boli cronice si de ce nu deces.
Astfel se intampla ca unul dintre asociati sa decedeze iar asociatul ramas in cadrul societatii sa isi doreasca sa preia partile sociale ale asociatului. Ei bine, acest lucru nu este chiar atat de simplu pentru ca de principiu daca nu este specificat un drept de preemptiune in cadrul Actului constitutiv la cumpararea partilor sociale ale asociatului aflat in viata, atunci asociatul ramas in viata se va confrunta cu impartirea masei succesorale cu toti mostenitorii defunctului pana la rude de gradul 4.
Ce se poate face daca asociatul aflat in viata isi doreste partile sociale ale mostenitorilor defunctului asociat?
In cazul in care este specificat ca partile sociale ale asociatului decedat se cuvin mostenitorilor defunctului se va face succesiunea cu mostenitorii care au dreptul legal sa il mosteneasca si ulterior asociatul aflat in viata va cumpara partile sociale de la mostenitorii acestuia. Aceasta este cea mai simpla varianta bineinteles, varianta in care toate partile isi doresc sa colaboreze si sa tranzactioneze partile sociale.
Ce se poate face daca asociatul aflat in viata are drept de preemtiune la cumpararea partilor sociale ale defunctului asociat?
Acesta este iarasi un caz simplu in sensul ca asociatul aflat in viata va putea cumpara partile sociale avand prioritate la cumpararea lor. Ambele cazuri au sanse minime de a ajunge in instanta pentru a putea fi rezolvate.
In cazul in care niciuna din variantele de mai sus nu este viabila atunci sunt sanse mari sa se ajunga la litigii intre mostenitorii de drept si asociatul ramas in viata lucru care poate afecta activitatea comerciala a societatii.
In cazul in care nimeni nu doreste preluarea partilor sociale ale defunctului, atunci statul roman poate sa preia partile sociale ale acestuia, cum ar fi cazul oricarei alte mosteniri care nu este dorita de un eventual mostenitor.[:]
0 comentarii