Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) functioneaza ca autoritate de reglementare si control in domeniul sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor fiind un organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Guvernului si in coordonarea Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Scopul acestei Autoritati a statului este de a proteja sanatatea pe intreg lantul alimentar, incepand cu etapa de productie si pana la desfacerea produselor fiind prevenite astfel contaminarea alimentelor, promovandu-se astfel igiena alimentara si informarea consumatorilor cu privire la alimente si bunastarea animalelor.

Cadrul legislativ de funcţionare a A.N.S.V.S.A. si normele ce se aplica acestei institutii sunt:

a) Ordonanţa numărul 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;

b) Hotararea numarul 1415/2009 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a unitatilor din subordinea acesteia;

Consumatorul final a devenit din ce in ce mai pretentios cu privire la regulile de igiena din cadrul diferitilor comercianti din industria alimentara, prin urmare acest lucru a facut ca institutia sus – amintita sa isi sporeasca controalele.

Daca in anii anteriori A.N.S.V.S.A. se concentra foarte mult pe companiile producatoare de: produse de panificatie, patiserie, bauturi alcoolice, precum si orice alte produse alimentare, acum inspectorii A.N.S.V.S.A. se vad nevoiti sa se concentreze si pe unitatile de alimentatie publica: restaurante, patiseriie, cafenele, cofetarii.

In concluzie cei care se simt cu musca pe caciula si detin unitati in industria alimentatiei publice ar trebui sa isi ia masurile necesare pentru a se feri de eventualele amenzi.