Orice inceput este frumos, dar si greu, prin urmare notiunea de start-up, tot mai des folosita de tinerii intreprinzatori are atat parti bune cat si parti riscante, astfel ca va trebui sa luam in calcul mai multe detalii la momentul inceperii unui start-up.

Printre aspectele pe care va trebui sa le luam in calcul putem enumera urmatoarele:

1. Planul de afaceri ne va scuti de neprevazut, calculand tot ce inseamna capitalul necesar inceperii unui start – up dar si tot ce inseamna cheltuieli aferente desfasurarii activitatii pe o perioada de cel putin jumate de an – un an de zile ne va ajuta enorm de mult scutindu-ne de surprize neplacute. Bineinteles ca este oportun sa elaboram doua variante de plan de afaceri: o varianta pesimista si o varianta optimista. Varianta pesimista va fi cea pe care va trebui sa o luam in calcul, chiar daca sunt sanse ca viitoarea noastra afacere sa ne depaseasca asteptarile.

2. De cele mai multe ori se spune ca este bine sa activam sau sa incepem o afacere intr-un domeniu in care am dobandit experienta sau avem know – how. Daca nu este cazul atunci va trebui sa ne documentam foarte, foarte bine si va trebui sa stim cat mai multe detalii despre afacerea noastra, concurenta noastra, cererea din piata pe care o tintim, monetizarea produsului s.a.m.d.

3. Identificarea unei nise sau de ce nu, imbunatatirea produsului pe care vrem sa il oferim consumatorului in functie de ce ofera concurenta. Bineinteles ca ideal ar fi sa venim cu un produs nou pe piata fie el din domeniul serviciilor, productiei sau orice alt domeniu, insa putem lua in calcul si faptul ca putem sa imbunatatim un produs care exista deja pe piata oferindu-i clientului beneficiul unui produs net superior fata de cel al concurentei.

4. Limitarea pe cat cu putinta a cheltuielilor ocazionate cu inceperea afacerii, ma refer aici la faptul ca putem alege mediul online spre exemplu pentru a incepe o afacere in domeniul comertului online. Cu siguranta costurile vor fi mult mai mici daca vom lua in calcul considerentul ca nu vom plati chirie pentru spatiul de desfacere a marfii pe care dorim sa o vindem. Un alt exemplu ar fi cazul unui restaurant/cafenea/braserie unde am putea ,,jongla” foarte mult cu termenele de plata pe care le au furnizorii de bauturi alcoolice, sucuri, materie prima putand credita astfel afacerea noastra.

5. Gasirea unor investitori dispusi sa riste alaturi de dvs. ar putea fi o solutie mai ales la inceput atunci cand resursele sunt limitate. Desi este o solutie buna, investitorii isi vor dor mai mult ca sigur o ,,bucatica din tort”, astfel ca va trebui sa renuntati la un procent din afacerea dvs. pentru respectiva sursa de finantare.

6. In cazul in care veti avea angajati va trebui sa stiti exact ce anume profil de angajat sa cautati, angajatii de cele mai multe ori pot ridica o afacere dar o pot si distruge. Prin urmare conturarea profilului corect al angajatului va va ajuta in dezvoltarea afacerii pe care doriti sa o demarati.

7. Chiar daca este mai mult un aspect ce tine de persoana fiecaruia si nu este un aspect economic, daruirea si pasiunea pe care o avem pentru dezvoltarea afacerii personale va conta mult atunci cand dorim sa demaram un start – up. Daca nu vom simti acel sentiment de satisfactie atunci cand vom pasi zi de zi in biroul sau de ce nu zona de productie a afacerii noastre, atunci ne va fi usor mai greu sa infruntam momentele dificile pe care le putem avea pe parcursul dezvoltarii afacerii.

Cu siguranta sunt mult mai multe aspecte de luat in calcul atunci cand dezvoltam un start – up, increderea ca afacerea va reusi poate umbri toate tezele economice sau sfaturile si opiniile in sensul initierii propriului start – up.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apeleaza!